26 Haziran 2013 Çarşamba

Ayağı Yere Sağlam Basmak

Sağlığımız, en ufak bir soğuk algınlığından, en ciddi kansere kadar, her zaman dikkat etmemiz gereken, en değerli varlığımızdır. Sağlıklı bireyler olabilmek için, beslenmemize, egzersizlerimize, uyku düzenimize varıncaya dek her şeye dikkat etmeliyizdir. Ve ne giydiğimize bile… Özellikle ayakkabılarda.

Omurga ile ilgili birçok sorunun temelinde ayak sağlığımıza önem verilmemesi gelmekte. Yere daha kuvvetli, daha sağlam ve daha sağlıklı basabilmek için ayak sağlığına önem gösterilmelidir. Ortopedi doktoru Selim Muğrabi, ayak sağlığına dikkatimizi çekiyor. Erişkin bireylerde de çocuklarda da birçok sorunla karşılaşılıyor ayak konusunda. Ayak sağlığına, bakımına yeterince dikkat edilmiyor.



Ayaklar, giydiğimiz ayakkabıların etkisiyle, maruz kaldığı darbeler nedeni ile olabildiği gibi hamilelik ve obezite ya da mantar problemi olması gibi durumlar sonuncunda çokça rastlanan tırnak batması sorunu ile karşılaşılabiliniyor. Tırnak batması, kulağa basit gelen bir sorun olsa da aslında önemli bir sorundur ve bu sorun ile karşılaşıldığında kesinlikle doktora başvurulmalıdır. Tırnak batması, ayakta şişmeye, kızarmaya, ağrıya ve deri ile enfeksiyona girerse iltihaplanmaya neden olur.

Tırnak yatağı, tırnağın uzadığı yataktır ve tırnak yatağının herhangi bir şekilde bozulması tırnağın yuvası içerisinde düzgün bir şekilde ilerlemesini bozmaktadır. Bu da tırnağa zarar verir. Bu zarar enfeksiyona yol açar.

Tırnak batması sorunu, tırnak yatağından da kaynaklanabilir başka sebeplerden de. Bu sorunu çözebilmek için öncelikle neden kaynaklı olduğu bilinmelidir. Bundan sonrasında ise doğru tedavi yöntemi seçilerek tedaviye başlanmalıdır. Bu tedavi yöntemleri, cerrahi müdahale, lazer tedavi, fenol gibi kimyasal maddeler ile tedavi ve koterizasyon şeklinde adlandırılmış elektrikli cihaz ile yakılması şeklindedir ayrıca protez/ortez yöntemi de olup, bu yöntemin en acısız yöntem olduğu savunulmaktadır.

Karşılaşılan tırnak batması sorunu, tırnak yatağından kaynaklı ise tedavisi yapılıp, tırnak revizyonu denen yöntem ile tırnak yatağı biçimlendirilmeli ya da etken olan faktöre yönelik tedavinin planlanması örneğin mantar için gerekli tedavinin yapılması gerekir. Hastada tırnak yatağından kaynaklı sorun olmayıp, enfeksiyon gelişmiş ise hastanın tırnak bakımı ile tedavinin düzenlenmesi gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder